Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica Dermastyle, din Bucuresti a explicat pentru Evenimentul Zilei ca transpiratia patologica sau hiperhidroza apare de regula dupa varsta de 13 ani si se manifesta cu precadere in zona axilei, palmelor si talpilor. Medicii dermatologi propun ca tratament injectii cu botox sau aspirarea glandelor sudoripare.
„Este consecinta unei activitati intense a glandelor sudoripare, ale carei cauze nu se cunosc inca. In aceste cazuri, glandele sudoripare sunt normale ca marime si forma, ceea ce ii detremina pe specialisti sa o puna pe seama semnalelor transmise de creier. Desi nu este cauzata de anxietate, poate fi exacerbata in conditii de stres”, a precizat, pentru aceeasi sursa, medicul Mihaela Leventer.
Persoanele care sufera de hiperhidroza transpira atat la caldura, cat si la frig, mai ales in timpul zilei, cand activitatea fizica este crescuta. Specialistii spun ca boala nu se vindeca spontan si trebuie tratata la dermatolog. Metodele moderne de tratament sunt injectarea cu toxina botulinica si operatia de aspirare sau chiuretare a glandelor sudoripare din zona axilei.
Tratamentul cu botox este disponibil in Romania din 1998. Toxina este injectectata in zonele cu probleme, care au fost anesteziate in prealabil, cu crema sau intravenos, in functie de sensibilitatea pacientului. Efectul interventiei se observa după cinci zile si dureaza intre trei si sase luni, de la caz la caz. Durata tratamentului este cu atat mai mica cu cat persoana este mai activa.
O injectie cu toxina botulinica costa 750 de euro.
Varianta cu operatia functioneaza doar in cazul transpiratiei axilare, iar interventia este mai costisitoare, 1.500 de euro. In urma operatiei transpiratia este redusa in proporţie de 80%, pe viata. Varianta veche a interventiei chirurgicale presupunea sectionarea nervului limfatic, dar pacientii se confruntau cu transpiratie compensatorie, la nivelul trunchiului. Noile operatii mai produc o singura neplacere, aceea a pierderii inegale a pilozitatii axiale.
„E o interventie usoara, fara riscuri si se face după ce zona a fost in prealabil anesteziata. Pacientul poate pleca acasa intr-o ora, iar rezultatele incep sa apara imediat dupa ce sunt scoase pansamentele. Vindecara nu dureaza mai mult de o saptamana”, a adaugat, pentru EVZ, doctorul Leventer.
Cei mai mulţi pacienti aleg botoxul pentru ca operatia nu combate decat transpiratia axilara. Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este o problema care afectează peste 5% din populatie, la nivel mondial. (V.S.)