In Romania infarctul miocardic reprezinta 12,2% din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice. Asa arata cifrele prezentate la al 49-lea Congres National de Cardiologie, eveniment desfasurat la Sinaia, in perioada 7-9 octombrie, informeaza de ziare.com.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu aduce vesti bune. Si asta pentru ca avertizeaza ca boala coronariana va ramane principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani, informeaza Agentia Mediafax, citata de Ziare.com. In Romania jumatate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru pacienti se reinterneaza la trei luni de la primul episod. Principala cauza de imbolnavire este reprezentata de afectarea stratului interior al arterelor coronare. Acest lucru este produs de anumiti factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arteriala ridicata, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea, sexul, etnia si istoricul familial de boala coronariana.
De asemenea, riscul unui atac de cord este foarte ridicat la pacientii cu boala coronariana ischemica, care au un ritm cardiac accelerat (frecventa cardiaca crescuta). Frecventa cardiaca este un determinant major al consumului de oxigen si poate precipita majoritatea episoadelor ischemice, atat simptomatice (dureroase), cat si silentioase. Prin urmare, scaderea frecventei cardiace la pacientii cu astfel de boala reduce nevoia de oxigen a inimii si poate avea efecte benefice semnificative in reducerea evenimentelor cardiovasculare.
Pacientii care ajung sa-si controleze hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, care se lasa de fumat, evita stresul si reusesc sa scada colesterolul vor scadea considerabil si riscul de a face infarct.
Infarctul miocardic acut recunoscut la timp (aproximativ 6 ore de la declansare) micsoreaza mult riscul de deces. Pentru aceasta se intervine cu terapia trombolitica cu streptokinaza sau reteplase care are ca scop dezobstructia cat mai rapida a arterei sau arterelor astupate de tromb. Eficienta este conditionata de timpul scurs de la aparitia durerii in piept, care anunta un atac de cord.
Potrivit medicilor, in ciuda modificarii stilului de viata, a optiunilor curente de tratament si a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare raman o problema si de aceea este nevoie de noi tratamente de prevenire.
V. S.