Cum duminica, 10 octombrie, este “Ziua Internationala a Sanatatii Mintale“, profesorul clujean Daniel David a reflectat un pic asupra starii domeniului, iar concluzia este ingrijoratoare, pentru ca, spune el, „stam foarte prost” la acest capitol.
„In fiecare moment peste 10% din populatia globului sufera de cel putin o tulburare psihica, in care afectarea functionalitatii sociale este una severa. Procentul se dubleaza daca includem si situatiile in care afectarea functionala este una usoara sau moderata. Asadar, o mare parte din populatia planetei sufera de tulburari psihice (spre exemplu, 1 din 4 familii are cel putin un membru cu cel putin o tulburare psihica). Costul acestor tulburari psihice (prin tratamentul pe care il implica, prin efectul economic si social determinat de absenteism, scaderea eficientei la locul de munca, asistarea sociala, etc.) este urias, in jur de 3-4% din PIB!”.
Psihologul Daniel David este profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca si la Mount Sinai School of Medicine, in New York. Este presedintele Consiliului Cercetarii Stiintifice din UBB, vice-presedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior si reprezentat national in „European Science Foundation” (Social Sciences Standing Committee).
Cititi intreaga analiza a psihologului pe blog-ul personal.
C.A.