Ora la care se administreaza medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale ar putea influenta eficienta acestora.
Bolnavii care isi iau tratamentul seara, inainte de culcare, mai degraba decat dimineata, asa cum recomanda majoritatea medicilor, au sanse mai putine de a suferi infarct, se arata intr-un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Vigo din Spania, relateaza duminica evz.ro.
„Tensiunea arteriala inainte de culcare este cel mai bun predictor al riscului cardiovascular. Astfel, tratamentul administrat in momentul critic combate cel mai bine riscul cardiovascular”, subliniaza Ramon Hermida, directorul laboratorului de cronobiologie si bioinginerie al Universitatii Vigo.
Studiul a avut la baza aproximativ 2100 de barbati si femei hipertensivi, monitorizati timp de cinci ani. La finalul cercetarii, s-a dovedit ca cei care au luat tratamentul seara au suferit doar o treime dintre afectiunile pe care le-au suferit cei care au luat pastilele antihipertensive dimineata. „Rezultatele studiului impun schimbari asupra modului de dignosticare si tratare a hipertensiunii”, atrage atentia Michael Smolensky, co-autorul cercetarii.
Totusi, acesta ii avertizeaza pe cei care obisnuiesc sa ia pastilele dimineata sa nu schimbe acest lucru brusc, fara consultul prealabil al medicului, pentru ca riscul de hipotensiune nocturna si, implicit de atac cerebral, este ridicat.
In Romania mor zilnic, prin infarct miocardic, 40 de oameni. Anul acesta, aproape 30% dintre pacientii cu insuficienta coronariana prezinta risc de mortalitate de trei ori mai mare decat la cancer. Jumatate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii.
C.A.